Villa Mariana - Brazil Cocktail Bar

Ik ben al jaren fan van Braziliaanse muziek, met name de Bossa Nova, de Braziliaanse jazz, de samba, etc... kortom één van de grootste drijfveren in mijn muzikale leven. Bij het beluisteren ervan ontdek ik hoe groot de Braziliaanse percussionisten en artiesten ze wel niet zijn. De eerste die ik leerde kennen was natuurlijk ' Astrud Gilberto ' met de overbekende track ' The Girl From Ipanema ' wat ze opnam met ' Stan Getz '. Daarna kwam Sergio Mendes met zijn band Brasil ' 66, het jaar dat ik geboren werd. Als van kindsbeen af had ik een voorliefde voor Braziliaanse muziek, mede door mijn vader die tal van Braziliaanse muziek op zijn bandopnemer had opgenomen. En nu in 2021 ben ik nog altijd druk in de weer om fantastisch materiaal bijeen te sprokkelen en voor mezelf compilaties maak waarover ik het met de luisteraar wil hebben. In de onderstaande lijst vindt u een overzicht van platen die voor mij boekdelen spreken in mijn zoektocht naar Brazilaanse muziek. 

01. Azymuth met Villa Mariana ( de Tarde ) uit het album ' Fenix ' uit 2016. De mengeling van jazz, funk, en electronica gemengd met samba swing en bossa nova zijn de onderdelen van de band ' Azymuth ', die onder leiding valt van Alex Malheiros, de bassist van de band. Ze bestaan al heel wat jaren en ze maken nog steeds voortreffelijke albums. Uit dit albums één van mijn persoonlijke favorieten ' Villa Mariana -De Tarde '. Bij het beluisteren van dit nummer krijg ik altijd zo'n vakantiegevoel en droom ik weg naar de strandbars in Copacabana, vergezeld van een heerlijke cocktail en wat Braziliaanse meiden waar ik een blik op kan werpen.

02. Marcos Valle - Alma , uit het album (' Sempre ' uit 2019 ) . Marcos Valle werd geboren in 1943 in Brazilië en is tot op heden nog steeds bezig met het brengen van bossa nova, fusion jazz, funkrock, samba en noem maar op. Hij heeft in totaal al 33 albums op zijn naam staan en toch verbaasd het me dat weinigen hem kennen. Het is wel zo dat zijn muziek bijna nooit Europa bereikt, wat zeer jammer is. Hij ziet er eerder uit als een bescheiden hippie uit de flower power periode, maar dat maakt hem juist zo uniek. Hij maakte o.a. Wanda Sá groot, en trad op met Roberto Menescal en ook Sergio Mendes. Zijn cd's zijn steeds parels uit een Braziliaans verleden dat wij hier in Europa niet kennen. Soms ingewikkeld, soms ook niet. Hij verandert steeds zijn imago bij het afleveren van een nieuwe cd. Je mag dus alles verwachten van Marcos Valle. Dit is één van mijn topnummers uit het album ' Sempre ' dat hij uitbracht in 2019. de track ' Alma '. Hij is bassist en toetsenist en dat is op deze track duidelijk hoorbaar.

03. Paula Morelenbaum & Joao Donata met Café Com Pao. Paula Morelenbaum werd geboren in Rio De Janeiro in 1962 en maakt nog steeds muziek. Ze toerde tussen 1984 tot 1994 steeds met Antonio Carlos Jobim, één van de grootste onder de Braziliaanse muziekindustrie. Samen met haar man Jacques en ook Ryuichi Sakamoto nam ze enkele albums op die vooral in Braziliê veel aandacht kregen . Dit komt uit het album ' Agua ' uit 2010. Café Com Pao. Lekker zwoel  ! 

04. Rosalia De Souza met Canto De Ossanha. Rosalia De Souza heb ik leren kennen doorheen mijn vakantietrips in Lissabon. Overal op de markten en cd winkels kom je ze tegen, en net daarom is ze zo gewild in Portugal, niettegenstaande dat ze uit Nilópolis komt in Rio De Janeiro. Op 21 jarige leeftijd verhuisde ze naar Italië om daar muziek te studeren en samba lessen te volgen, alsook percussie. Maar als je in Italië woont en je houdt van samba of bossa nova kom je snel terecht bij Nicola Conte, de grote, of mag ik eerder zeggen kleine meneer terecht die samen met haar wat platen opnam wat strictly de richting bossa nova uitging. Dit is een klassieker en een bekende track in de oren van Rosalia De Souza . Canto De Ossanha. Uiteindelijk een track van Baden Powell . 

05. Toco featuring Nina Miranda met Rainha. Van Toco is eerder weinig bekend. Hij is een Italiaans nieuw artiest komende uit Florence die furore maakt in menig Braziliaanse discotheken en afterparty's en die een mengeling brengt van zowel samba als bossa nova. Op deze track brengt hij samen met Nina Miranda een paar tracks omdat de samenwerking zogenaamd een perfect fit is. Nina is ook te horen op verschillende chill out cd's, dus een meid die alle kanten opgaat. Toco daarentegen is een Braziliaan die houdt van zijn land en die ook in alle vormen zijn eigen ding doet. Vrij speciaal soms, maar echt te beluisteren waard. Uit ' Memoria ' released in 2015.

06. Nu Braz met Baticumbum . Nu Braz is een Italiaanse band met een voorliefde, net zoals Nicola Conte voor bossa nova en samba. Het betreft een paar jongeren die zich wat geschoold hebben en die het leven eerder zien als vermaak, dan om van te leven. Ze doen het op hun manier, en leven eerder sober, met toch in het achterhoofd het te kunnen maken in de wereld. Nu Braz is ook weer zeer geliefd en velen willen ze dan zien optreden op festivals. Het is niet altijd makkelijk. Het is eerder een Braziliaans klinkende brass band die het u zeer gezellig kunnen maken. Ik wens hun vooral succes daarmee. Nu Braz. Wat een ontdekking !