Let’s welcome and meet … André ten Brink a.k.a. DJ Mister Groove.

 

Geboren op 23 januari 1966.

Als 5 jarig jongetje zat ik al gekluisterd aan de radio en gefascineerd geraakt door geluid en muziek. Van de Top 40 hield ik op een gegeven moment geen bevredigend gevoel meer aan over.

Ik was op zoek naar ‘echte’ muziek. Mede door mijn broer die 4 jaar ouder is dan ik luisterde en verzamelde ik Symfonische Rock en synthesizer muziek. Ik ben ook fan van toetsen en toetsenisten. Via dat genre ook wel, of juist nu prog-rock genoemd, kwam ik in het New Wave genre terecht. De muziek werd meer dansbaar en uiteindelijk toen ik in de weekends ging stappen sloeg dat om naar Disco, Soul, Funk en Boogie! The rest is history zeg maar.

Want ik raakte besmet met dat gezonde virus. En zo ging ik vanaf 1981 mijzelf verdiepen in Soul muziek, ging het verzamelen en kennis vergaren door albumcovers en labels te ontleden. Dat is tot op de dag van vandaag onveranderd gebleven. Tijdens mijn ontdekkingsreis kom ik nog steeds bands/artiesten tegen waar ik nog niet eerder van gehoord had. En geloof me, ik weet veel en heb een behoorlijke collectie opgebouwd. In vergelijking tot veel generatiegenoten ben ik meegegaan met de tijd en heb ik de veranderingen en nieuwe subgenres ook gewaardeerd en verzameld. Heerlijk zo’n passie, it’s a way of life geworden!

En hier ben ik dan.

Gevraagd door Dirk de Bauw, eigenaar/beheerder van deze website, om mijn vergaarde kennis van ruim 4 decennia met jullie te delen. Storytelling is een mooie aanvulling op mijn DJ werkzaamheden, waar ik platen ten gehore breng. Ik hoop dat jullie de muziek en verhalen zullen waarderen net als ik. Het zou fantastisch zijn als we ook interactie teweeg kunnen brengen. Dus schroom niet om op mijn verhalen te reageren. 

DJ Mister Groove

djmister.groove@gmail.com

Facebook: We Love ❤️ Soul Music

Instagram: @dj_mister_groove

 

Roger Sause is de grondlegger van deze Funkband Shock. Sause is een begenadigd muzikant/toetsenist, een natuurtalent, die al begon te spelen toen hij fatsoenlijk bij de toetsen kon komen. Afkomstig uit Portland, Oregon begon hij op zijn 9e al bandjes te formeren en mee te spelen. In zijn tienerjaren begon hij met het schrijven van zijn eigen muziek en creëerde hij zijn eigen sound. Met financiële hulp van zijn familie en van Portland engineer Doug Durbrow kon Shock een 7 track EP opnemen en uitgeven in 1979. Durbrouw was net zijn Nebula Circle Records label gestart. Het succes van die EP is dus een opwarmertje geweest voor hun 1e officiële volledige album Electrophonic Funk in 1980.

Het aanhoudende succes leverde Shock een platencontract op bij Fantasy Records. Onder dat label werden er nog eens 3 albums gereleased, waaronder een gelijknamig/titelloos album, Waves en Nite Life. De band bestond naast Roger Sause uit zijn broer Steve Sause, Bill Bradford, Joe Plass, Malcolm Noble en Marlon McClain. Laatstgenoemde kennen we onder andere ook van The Dazz Band en Pleasure. Ook een bezig bijtje in de muziekindustrie dus. Roger Sause verhuisde naar Los Angeles en bleef actief in de muziekindustrie. Zo begon hij te schrijven voor, werken en toeren met Kenny G! Later werd hij ook musical director van de succesvolle saxofonist.

Van Shock is helaas niets te vinden op Spotify maar Roger Sause heeft nog een soloalbum in 2003 uitgebracht genaamd Freestyle Funk en te vinden is op Spotify. Uiteraard ben ik als Funk liefhebber fan van Shock. Graag neem ik jullie even mee naar 1983. Het jaar van de release van het album Nite Life. Daarvan het fantastische mellow Funk nummer Hold You. Enjoy

DJ Mister Groove

djmister.groove@gmail.com

Facebook: We Love ❤️ Soul Music

Instagram: @dj_mister_groove

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Er zijn van die artiesten/bands waarvan weinig, of soms helemaal niets bekend is. Dan vind ik het juist een uitdaging om uit te vinden wat de achtergrond, biografie is. Hoe kort deze ook mag zijn. Q.T. Hush is zo’n voorbeeld band. Deze bestond uit 5 leden die op 1 na protégé’s van Teena Marie waren. Zij waren ook de begeleidingsband van Teena tijdens haar tournees. Die ene bandlid, Allen McGrier, was de protégé van Rick James, net als Teena Marie dat was. Hij was lid van zijn Stone City Band. De band is geformeerd en afkomstig uit Detroit, Michigan. Of ze de naam ontleent hebben aan het 60’er jaren TV programma is mij niet duidelijk.

In 1985 werd het titelloze of gelijknamige album van Q.T. Hush gereleased. Een album geproduceerd door Teena Marie en Allen McGrier. Tevens zijn van dit album 2 singles afkomstig; Turn It Up en It Ain’t You Babe. Hoewel het album en singles op het grote Epic Records gereleased werden, zijn er geen hitnoteringen van bekend en is de band vrij snel weer in de vergetelheid geraakt. Van dit album deze waanzinnige Funktrack; Dangerous. Enjoy!!!

DJ Mister Groove

djmister.groove@gmail.com

Facebook: We Love ❤️ Soul Music

Instagram: @dj_mister_groove

Rating: 1 ster
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maurice Starr heeft als soloartiest geen succesvolle carrière gekend. Geboren als Larry Curtis Johnson, beter bekend onder hierboven genoemde artiestennaam en met de bijnaam The General heeft de muzikant, producer en schrijver meer succes gehad aan werk voor andere artiesten/bands. Zo was hij de ontdekker, producer van New Edition en formeerde hij de band New Kids On The Block waarvan hij ook de producer was. Ook was hij de producer van Tom Browne’s Rockin’ Radio en produceerde hij diverse tracks voor Con Funk Shun.

In 1981 kwam zijn 1e soloalbum Flaming Starr uit, gevolgd in 1983 door zijn 2e en laatste album Spacey Lady. In 1983 maakte hij ook deel uit van The Jonzun Crew samen met zijn broers Michael en Soni. Het was de tijd van de Electro Funk die zo herkenbaar in zijn producties klinkt. We hoeven geen medelijden met deze man te hebben want hij teert zijn hele carrière uiteraard op de successen van New Edition en New Kids On The Block. Op zijn 2 albums staan ook fantastische briljantjes. Zoals deze track Keep On Dreamin’ afkomstig van het album Spacey Lady. Enjoy!!!

DJ Mister Groove

djmister.groove@gmail.com

Facebook: We Love ❤️ Soul Music

Instagram: @dj_mister_groove

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Deze 8-koppige gospelband uit London was de eerste band uit de UK die Funk elementen in hun arrangementen stopte. Geïnspireerd door Amerikaanse bands/artiesten als The Rance Allen Group en Andrae Crouch. Ze hebben 3 albums op hun naam staan; Paradise (1981), World’s Midnight (1982) en Love Is The Answer (1983). De albums zijn alledrie lastig te vinden en als je ze gevonden hebt dan weet je dat je de portemonnee flink open moet trekken. Daarnaast heeft deze band ook erg weinig airplay gekend omdat ze ondergesneeuwd werden door bands als Second Image, Heatwave, Incognito, Central Line, The Real Thing etc..

Van het 3e en laatste album Love Is The Answer is ook een single afkomstig die op 7” en 12” is gereleased. Dat is One Mind, Two Hearts. Ik mag mij gelukkig prijzen met de 12” in mijn kast. Die is in tegendeel tot de albums goed betaalbaar. Moet je die wel tegenkomen ergens op een platenzaak of -beurs. Ik laat jullie kennismaken met kant B van deze 12”, Back Together. Dit nummer staat niet op het album, ook niet op de andere 2, en is dus een prettig extraatje! Enjoy

 

DJ Mister Groove

djmister.groove@gmail.com

Facebook: We Love ❤️ Soul Music

Instagram: @dj_mister_groove

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Het 4e titelloze of gelijknamige album van het quartet The Controllers dateert alweer uit 1984. Naast het geweldige Givin’ Up On Love is deze track ook zeker de moeite waard; Undercover Lover

DJ Mister Groove

djmister.groove@gmail.com

Facebook: We Love ❤️ Soul Music

Instagram: @dj_mister_groove

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Op 3 augustus 1973 kwam Innervisions van Stevie Wonder uit op Tamla, het sublabel van Motown. Dat was op zijn 23e toen al zijn 16e album! En niet zo maar eentje maar een conceptalbum waarmee hij zijn visies op de maatschappij naar buiten bracht. Zoals de gevaren van drugs in Too High, hoe moeilijk het leven voor een gekleurde man was in New York in Living For The City en politiek commentaar op de Amerikaanse president Richard Nixon in He’s Misstra Know-It-All. In 1971 was Marvin Gaye hem al voor met het conceptalbum What’s Going On, eveneens op Tamla. 3 dagen na de release van dit album heeft Stevie nog 4 dagen in coma gelegen als gevolg van een auto-ongeluk. Zijn neef zat achter het stuur ervoor zijn concentratie en reed in op een dieplader.

Deze track Golden Lady is daarentegen een echte lovesong tussen al die maatschappelijke problematiek geladen nummers in. Dat kwam tijdens zijn innerlijke visie/visioenen toch even voorbij. Los van het conceptkarakter van dit album vind ik dit album zijn beste! De composities klinken en zijn vandaag de dag nog steeds tijdloos en zijn met enige regelmaat gecoverd de afgelopen jaren. Enjoy!

DJ Mister Groove

djmister.groove@gmail.com

Facebook: We Love ❤️ Soul Music

Instagram: @dj_mister_groove

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Philadelphia is de grootste stad van de staat Pennsylvania en de 6e stad van de USA. Een van de bijnamen van de stad is The City Of Brotherly Love. Philadelphia betekent Broederliefde. De Soul-muziek uit Philadelphia van de jaren 60, 70, 80 draagt de bijnaam Philly Sound. Je zou kunnen zeggen dat dit gecreëerd is door de producties van Kenneth Gamble en Leon Huff met hun platenlabel Philadelphia International Records. Daar stonden heel veel bekende artiesten, grootheden uit de Soul scene onder contract. Waaronder The O’Jays. Dat is een mooi bruggetje naar dit nummer van Jean Carn. Want deze heerlijke track My Love Don’t Come Easy is geproduceerd door Eddie Levert, de leadzanger van het trio en de vader van zijn veel te vroeg overleden zoon en fantastische zanger Gerald Levert. Afkomstig van haar 1979 album When I Find You Love. Enjoy

DJ Mister Groove

djmister.groove@gmail.com

Facebook: We Love ❤️ Soul Music

Instagram: @dj_mister_groove

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.