Wat is Heavensgate ? » Het Muziekforum ( Filip Van Molle )

Het Muziekforum ( Filip Van Molle )

Sinds kort hebben we Filip Van Molle hier bij Heavens Gate. Filip Van Molle heeft Muziekgeschiedenis gestudeerd aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Brussel. Een man die heel veel weet van muziek en er ook graag over schrijft. Dus vanaf nu op deze pagina, alles over oude en nieuwe hits en weetjes die velen onder ons nog niet wisten. We zijn blij hem hier te mogen verwelkomen. Ga je gang Filip !!

 

Een zonnige vrijdag, die om een stralende soulshow classic (een voormalige soul power smash play in 1977) wenst. Motown overtuigt Stevie Wonder in 1975 om zijn carrière alsnog te verlengen en niet naar Ghana uit te wijken. In ruil voor 177 miljoen dollar plus de totale controle over zijn creativiteit bedankt het uithangbord van het label in Detroit op 28 september 1976 met een meesterwerk. 'Songs In The Key Of Life' bevat maar liefst twee lp's een extra single plus deze bruisende ode aan de muziek.

Laat je niet misleiden door de titel 'Overpass Grafitti' de extra record of the week van Ed Sheeran alias de (vermoedelijk) derde nummer één hit uit zijn nu al succesvolle album 'Equals'. Wat eigenlijk als een ballad over zijn eerste grote en geflopte liefde was bedoeld, evolueerde op advies van houseproducer Fred 'Bad Habits' Again tot een uptempo track stijl 'Blinding Lights' van The Weeknd of 'Let's Love', het duet tussen David Guetta en Sia.

Tiësto laat er de jongste weken geen gras over groeien en strooit kwistig met nieuwe releases. Na 'The Business' met de Colombiaanse Karol G. voor 'Don't Be Shy' is het volop feesten met Ava 'A Little Bit Psycho' Max. Deze 'Oohla Oohla (La) ' record of the week bezit alle eigenschappen om de komende winterdagen lekker sfeervol te houden.

Bon, wat hebben Boney M., The Simple Minds, Donna Summer, The Sparks, The Three Degrees, Billy Idol en Blondie met elkaar gemeen? Ze werkten ooit samen met Keith Forsey en Giorgio Moroder, die talloze hits componeerden en produceerden. En om de bezigheidstherapie te vervolledigen, werd ook flink lol getrapt zoals ook op de dance classic van de week. Het inmiddels collector's item dook vaak als sample in verschillende bootlegs zoals FLashback of A Genius en in 'The Cult of Snap' van The Snap op. (FVM)

Mijn 10 favo disco-platen ( door Filip Van Molle )

Het samenstellen van het ultieme lijstje met tien disco tracks werd pure zelfpijniging. Gewoon omdat de modale kwaliteit telkens hoge toppen scheerde. So, let's start met nummer 10. De Verenigde Staten gingen in 1973 uit hun dak tijdens 'Soultrain'. Alle namen zoals KC & The Sunshineband, Shalamar en Lou Rawls kwamen langs. Het thema werd vertolkt door het orkest MFSB (Mothers, Fathers, Sisters and Brothers) . 'The Sound Of Philadelphia' met de Three Degrees werd nummer één in de Billboard Top 100. (FVM)

'Here come the men in black' uitkijken want waar een Will Smith is, is een weg En dan nog een vleugske condoomvrije 'Fastlove' van George Michael, liefst 'Outside' want 't is ferm weer buiten. Beiden waren immers niet benauwd om zich te laten inspireren door nummer 9 uit de ultieme discolijst. 'Forget Me Nots' van Patrice Rushen werd in 1982 dankzij de bassline van Freddie Washington en de saxsolo van Gerald Albright in mijn oren geramd....voor de eeuwigheid. (FVM)

Dag 2 van de lijst met ultieme discotracks. Change werd in 1979 door bassist Jacques Fred Petrus, pianist Mauro Malavasi en Davide Romani opgericht. 'A Lover's Holiday' scoorde in 1980 maar het album 'Miracles' uit 1981 vormde één collectie knallende funktracks. Alles werd opgenomen in de 'Fonoprint'-studio's van Bologna. De stemmen van onder meer Luther Vandross werden in de New Yorkse Power Stations Studio's toegevoegd. Kortom, het dansplezier was met nummer 8 waanzinnig. (FVM)

Geniaal, polyvalent en perfectionist: hoe kan componist en producer Quincy Jones nog meer bewierookt worden? De drijvende kracht achter 'Thriller' van Michaël Jackson bracht in 1981 het bejubelde album 'The Dude' uit. Omringd door de beste studiomuzikanten zoals Steve Lukather van Toto en zangeres Patti Austin werd onder meer nummer 7 in het ultieme lijstje 'Razzamatazz'' opgenomen. Zelfs Toots Thielemans maakte zijn opwachting op het heerlijke 'Velas'. (FVM)

Dag 3 van de disco countdown start met op nummer 6 de man die de hogere wiskunde met beats en alle dancegenres combineert. The Genius behind the Wheels of Steel uit Nijmegen en nu in het Canadese Calgary wonend, veroverde dankzij directeur Lex Harding Radio Veronica met talloze remixen en de jaarlijkse Grand Mix. Ben Liebrand, inmiddels 60 jaar, nam exact 35 jaar geleden 'Relight My Fire' van Dan Hartman onder handen met als eindresultaat een meesterwerk. Kortom, 'It's partytime'!

Dat de meeste zonnige discotracks uit Florida overwaaiden, geen twijfel mogelijk met dank aan de gasten van KC & The Sunshineband. Hetzelfde clubje nam trouwens Jimmy 'Bo' Horne onder hun hoede en verhoogde de danspret met onder meer 'Dance across the floor', 'Spank' en nummer 5 'Let Me Be (Your Lover)'. De miskende track werd overigens in 1992 door de plezante Stereo's MC's gesampeld in 'Connected'. (FVM)

Dag 4 in my all time discotracks opent met het 'We Are Family' vrouwenkwartet uit Philadelphia dat met Nile Rodgers en Bernard Edwards van Chic hoge toppen scheerde. 'Lost in Music', origineel uit 1979, werd rond 1984 in de New Yorkse Power Station Studio's geactualiseerd. En vermits de 'Wild Boys' Simon Lebon en Andy Taylor van Duran Duran toch in de buurt waren, mochten ze even op nummer 4 de backing vocals vertolken. (FVM)

Verenig een aantal New Yorkse topmuzikanten in een studio voor een knallende sessie en het resultaat is gegarandeerd energiek, opbeurend bij dit regenweer en vooral een schot in de roos. Dit gebeurde in maart 1979 toen onder meer saxofonist David Sanborn en enkele collega's met producers Chris Hills en Danny Weiss een ware demonstratie geven. The Players Association en 'Turn The Music Up' staan op nummer 3. (FVM)

Van producer voor Aretha Franklin, Whitney Houston, Mariah Carey en Al Jarreau tot actuele drummer van de rockband Journey. Tot zover in één zin op dag 5 van de disco countdown de carrière van Narada Michaël Walden, die 3 Grammy Awards bezit. De continu herhalende pianomelodie en de sublieme arrangementen voor de blazerssectie veroverden via de oren een vaste plek in mijn hart. Resultaat: hoogstaand dansplezier en vooral ook eindeloos luistergenot uit 1979 op nummer 2. (FVM)

Het Salsoul platenlabel vervolgde The Sound Of Philadelphia. Het gelijknamige orkest liet van zich spreken door een mix van funk, disco en latin. Zo werd in 1976 zangeres Carol Williams voor de bruisende en vooral briljant gearrangeerde nummer één in deze disco countdown 'Love Is You' ingeschakeld. DJ Spiller samplede de 12"" en herkauwde met Sophie Ellis-Baxtor in 1999 het meesterwerk tot een succes. (FVM)

Zo, dat waren ze... Bedankt om te luisteren en te lezen.