Ferry Maat.... The Legend . Is This The End ? anno 2023

Ferry Maat.... wie kent hem niet. De meest legendarische DJ wereldwijd. Ferry begon zijn DJ carrière bij Radio Noordzee in 1971. Enkele jaren later begon hij bij Tros Radio op Hilversum 3 met het presenteren van de Nederlandse Top 40, maar ook in datzelfde jaar 1974 begon hij met zijn eigen Soulshow dat telkens, of toch in de meeste gevallen doorging op een donderdagavond tussen 20.00 u en 22.00 u bij de TROS. Hij bracht soulmuziek dat weliswaar niet zou mogen gebracht worden op de radio. Ik hoor Ferry nog zeggen... James Brown, dat mag ik niet draaien...waarom niet ? Ferry veegde hier zijn voeten aan en ging door.  Ferry was van het idee van...als je het wil maken moet je iets brengen wat er nog niet is. Dat heeft hij gedaan, zeker weten. Deze Ferry Maat's Soulshow bij de Tros eindigde op 31 maart 1988. Hij stapte over naar Radio 10, waar hij programmadirecteur en diskjockey bij deze nieuwe commerciële zender werd. In 1990 keerde hij terug naar de TROS als hoofd Radio 2 en 3. Begin 1992 werkte hij als plaatsvervangend presentator bij RTL-radio om eind 1992 naar het net opgerichte Hitradio, niet veel later Radio 538, te verhuizen. In april 1995 verdween de Soulshow met alle spijt van de steevaste luisteraars van de radio. Later keerde hij nog even terug naar Radio 10 FM omdat dit station een vernieuwde programmering kende. Maar in 2003 kreeg Radio 10 geen toestemming meer in de etherfrequentie. Vervolgens werd Ferry Maat uitgenodigd bij de nieuw opstartende en voormalig zeezender Radio Veronica waar hij vanaf 6 september 2003 weer de Ferry Maat Soulshow zou presenteren elke zaterdag van 19.00 tot 21.00 . Deze ging gepaard met één van zijn beste vrienden en uitermate ook een getalenteerd soulbrein Guyon Da Silva Solis, een halve Portugees met een geheugen van hier tot in Tokyo.  Later in  de Soulshow van 11 oktober 2008 maakte Maat bekend dat hij om gezondheidsredenen na 36 jaar stopte met de uitzending van dat programma. De laatste Soulshow werd uitgezonden op 13 december 2008 bij Radio Veronica. Op 1 oktober 2010 stopte hij met zijn dagelijkse programma bij Radio Veronica. Iedere vaste luisteraar zat in zak en as. Ferry verdween voorgoed van het toneel. Niet dus. Want Ferry kennende is hij een volhouder in zijn job, zijn talent en beroemdheid. In 2011 hoorde ik via bronnen dat Ferry weer zou terugkeren bij Sublime FM. Hij kreeg van Sublime FM de toestemming om slechts voor één uurtje weer de Soulshow op gang te brengen. Het was niet echt Ferry Maat zijn ding. In 2015 besloot Ferry een eigen radiostation op te richten, weliswaar een internetradiostation waar naast regelmatige rechtstreekse uitzendingen ook de uitzendingen uit de tijd bij de TROS op 3 te horen zijn.

Ter gelegenheid van zijn 45 jarig bestaan als DJ voor zijn eigen Soulshow werden er regelmatig party's gehouden in een discotheek in Bussum. Met veel succes trouwens. In 2018 besloot Ferry, samen met zijn vrouw te verhuizen naar Bonaire, zijn favoriete vakantiebestemming ooit. Elke vaste luisteraar had het idee van...nu is het definitief afgelopen, maar dat was niet zo. Door de voortdurende technologie is het niet moeilijk meer om ook vanop Bonaire verder te gaan met de Soulshow.

Door Ferry zijn populariteit was het uiteindelijk maar ' piece of cake ' om alles te verhuizen naar Bonaire. Vanaf 2018 ongeveer kun je nu nog altijd naar de Soulshow luisteren via www. soulshow.nl, of via andere talrijke mediabronnen. En vanaf 26 juni 2021 kreeg Ferry er weer goesting in om elke week een live Soulshow te brengen op de ouderwetse donderdagavond van 20.00 u tot 22.00 u op Soulshow.nl. Intussen is hij 74 jaar, maar als je hem door de speakers hoort, klinkt hij nog steeds hetzelfde als ooit op de TROS. En de muziek blijft legendarisch. Ook wekelijks kun je via Facebook, maar dan moet je je lid maken van de pagina Ferry Maat's Soulshowgroep onder voorwaarden omdat je, als je iets post, het Soulshowwaardig moet zijn. Deze Facebookpagina telt nu al + 5300  leden. En het is gratis. 

En binnenkort, heel dra zelfs is er een podcast van de live uitzendingen vanop Bonaire die ook, om het makkelijk te maken of Spotify komen te staan. En reden te meer om te gaan zoeken op het internet onder Ferry Maat's Soulshow Live. 

De vraag blijft dan... gaan we hierbij een plaatje droppen ? Wie Ferry Maat als zijn broekzak kent weet dat Earth, Wind & Fire zijn favo band is aller tijden. En net daarom ga ik voor een track uit het album ' Gratitude ' uit 1975, namelijk ' Can't Hide Love ' .

Net zoals Ferry Maat zijn liefde voor de talrijke fans niet kan weerhouden. Hij gaat door tot het einde. 

Dank u Ferry Maat voor de liefde voor muziek, en je inbreng en passie voor de luisteraar. Well done job !!!

 

Maar er is nog meer, en daarvoor zijn er de digitale kanalen. Ikzelf had de intentie om een biografie te schrijven over Ferry Maat voor zijn 50 jarig bestaan van De Soulshow dat in 2023 plaatsvindt ,maar er ontbreekt zoveel info, en ikzelf heb te weinig tijd hiervoor. Dus kan ik alle hulp gebruiken om er toch iets van te maken. Bij leven en welzijn van Ferry zou hij volgend jaar weer even terugkeren naar Nederland om dit Soulshow gebeuren te vieren. Wie me hierin kan helpen zou ik enorm dankbaar zijn om toch iets te schenken voor de meest legendarische DJ ter wereld ( en waarschijnlijk ook de oudste.)  Volgend jaar in februari wordt hij 76 jaar, en hij klinkt nog steeds zo actief, zonder stemverandering dat niemand het gelooft. Wil je iets bijdragen dan kan dit op mijn contactgegevens van deze website. Met dank hiervoor !  Hieronder een interview van Patrick Kicken over de magie van de Soulshow. Geniet ervan ! 

tekst door Dirk De Bauw. 

Maar is dit het einde van Ferry Maat's carrière ? update 2023. 

 

Ferry Maat leed al meer dan 30 jaar aan een soort van huidkanker dat zich merkbaar maakte op zijn hoofd. Geen kwade huidkanker, maar toch opletten.

Ferry zei zelf : " Zolang ik er geen hinder van ondervind, lig ik er niet zo meteen wakker van " Maar verscheidene dokters daar in de Caraïben hadden er een andere visie over en zodus liet Ferry zich behandelen. Intussen was ook zijn vrouw Lenny in behandeling van kanker. Het werd Ferry allemaal even te veel en moest hij regelmatig stoppen met zijn Live Soulshow, met inclusief iedere Soulshowfan's begrip hiervoor. Een echte Soulshowfan verlaat zijn Kapitein niet.

Hij startte opnieuw met zijn uitzendingen live te horen via Soulshow.nl. Maar een paar maanden later kwam het verschrikkelijke nieuws dat zijn vrouw Lenny, zijn toeverlaat, zijn eeuwige liefde, en zijn begripvolle echtgenote was overleden. Ikzelf als schrijver van dit artikel...dit wordt extreem moeilijk. Wat moet ik doen ? 

Er was al enige tijd een Facebookgroep ' The Ferry Maat's Soulshowgroep ' onder leiding van Rob Bedijn die hij oprichtte opdat fans hier hun favo nummers konden posten, met enige regels dat het hier moest gaan over ' wel echt gerelateerde soulshownummers ' Inmiddels heeft deze Facebook groep meer dan 4,2 duizend leden wat iedereen aanport om daar lid van te worden.  Je kon ook platenverzoeken aanvragen via info@soulshow.nl, en dus deed ik een aanvraag om hem te steunen bij het overlijden van zijn vrouw. Het betrof een nummer van Luther Vandross met ' Forever, For Always, For Love '  En dit overkwam mij persoonlijk. Ik luisterde naar de Live Soulshow en Ferry draaide en las mijn tekst voor bij de plaat die ik hem dropte. Wat gebeurde er ? Ferry had het moeilijk met deze plaat en begon te wenen en achteraf bedankte hij mij. Dit was het mooiste moment in heel mijn muzikale leven. Dit gebeurde op 5 mei 2022. We zij nu exact een jaar later en Ferry heeft het weer moeilijk...begrijpelijk want afscheid nemen komt niet altijd direct, daar gaat een tijd over. Ferry moest dan uiteindelijk weer naar de kliniek in Curaçao omdat hij zich niet goed voelde. Dus besloot Ferry om op 18 mei 2023 even te stoppen met zijn Live Soulshows vanop zijn rots daar op Bonaire. 

Ferry Maat wil niet stoppen en dat begrijpen we allemaal, maar aangezien de leeftijd wens ik hem alle sterkte toe waarop iedereen hoopt om hem terug te horen bij zijn eigen gecreëerde internet radio station www.soulshow.nl.  met zijn live Soulshows.  The Captain Has Not Left His Ship.  Peace and strenght Ferry Maat.