ED MOTTA   ... The Giant 

Ed Motta, niet alleen een Facebookvriend, maar vooral een geweldig artiest. Ed Motta werd geboren op 17 augustus 1971 in Brazilië. En als ik Brazilië zeg denkt iedereen natuurlijk aan samba of bossa nova en liefst nog in het gezelschap van een kortgerokt meisje met een heerlijke caiperinha in de hand. Maar Ed Motta heeft veel meer te bieden. Hij brengt een mengeling van pop, soul, jazz, latin en klassieke muziek.

Ed Motta begon zijn carriére als zanger bij de hardrockband ' Kabbalah '. Maar in 1988 nam hij zijn eerste album op, samen met de band ' Conexao Japeri '. In 1990 besloot Ed om solo te gaan werken. Meestal bracht hij zijn albums in het Braziliaans, maar soms ook in de Engelse taal. Toen ik voor het eerst Ed Motta beluisterde in 2003 vond ik dat zijn stijl van muziek sterk gerelateerd bleek bij de band ' Steely Dan '. Niet alleen de muziek, maar vooral ook de vrouwelijke backgrounds. Toen ik met hem in contact kwam via Facebook vroeg ik of Steely Dan zijn leidraad was. En hij antwoordde : " Ja dat klopt helemaal ' Steely Dan is de beste band ter wereld met een sterke allure en een genre dat steeds tijdloos klinkt ". Ik wist genoeg, dus ging wat platen van hem beluisteren. Ik wist niet wat ik hoorde. Ik beleefde Steely Dan, maar dan in het Braziliaans. Goed wetende dat ik ooit dacht dat niemand, maar dan ook niemand Steely Dan kon benaderen. Ik was verkeerd denkende. 

Zijn eerste soloalbum ' Um Contrato Com Deus ' wat zoveel wil zeggen als ' Mijn contract met God ' bracht hij in 1990. Een album waarbij hij bijna alle instrumenten voor zijn eigen rekening bracht. In Brazilië kreeg dit album zeer veel aandacht, maar het raakte niet tot in Europa. Jammer ! 

In 1997 schreef Ed  ook de muziek voor de soundtrack ' Pequeño Dicionario Amoroso ' ofwel ' The Book Of Love ', en in 1999 vertaalde hij de songs van Phil Collins in het Braziliaans voor de Disneyfilm ' Tarzan '. Later in 2006 kreeg Ed Motta een Latin Grammy Award voor het album ' Aystelum ' in de catergorie Latin Jazz. 

Hieronder een overzicht van al zijn albums tot hiertoe

- Um Contrato Com Deus   1990

- Entre e Ouça  1992

- Manual Prático para Festas, Bailos e Afins  1998 ( download CD )

- Remixes & Aperitivos  1998

- As Segundas Intençoes do Manual Prático  2000 ( download CD ) 

- Dwitza  2002

- Poptical  2003

- Aystelum  2005

- Perfil  2005

- Piquenique  2009

- Chapter 9  - 2010

- AOR  - 2013

- Perpetual Gateways  2016

- Criterion Of The Senses  2018

En als dat nog niet genoeg is volgen hieronder enkele video's en live video van Ed Motta. Dit om u te laten genieten van één van de beste artiesten van dit moment. En goed wetende dat Steely Dan nooit ver weg is bij het beluisteren van Ed Motta . Geniet ervan ! 

Your Satisfaction Is Mine uit het album ' Criterion Of The Senses '  2018

' Smile ' uit het album ' AOR ' 2013 ( live in Italy )

' Overblown Overweight ' uit het album ' Perpetual Gateways '  2016

Het fantastische live optreden uit het cultuurcentrum van Bremen - Duitsland in 2015

Review door Trackmaster Pedro